Selekcja pomiędzy kawą sypką i kawą mieloną jest mniej więcej taki tak wybór pomiędzy herbatką liściastą, a taką woreczkowaną. Co będzie w środku? W sumie nie wiadomo, musimy opierać się na informacji, jaką przynosi nam producent. Jak wobec tego dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?
Kawa bezkofeinowa mielona
Kawa ziarnista – walory
W kawie w ziarnach dłużej konserwowany jest aromat. Wobec tego, jeżeli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica i Robusta w zestawieniu 3:1) oraz zamierzamy z tej mieszanki korzystać poprzez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego typu kawy wydziela się przy każdym mieleniu bez względu od tego, czy używamy to mielenia:
• Młynka manualnego
• Młynka automatycznego
W zależności od sposobu rozdrabniania zdobywamy kawę o rozmaitych wartościach. I tak dla mielenia mechanicznego znacznie lepsze są mieszanki arabica i robusta, zaś dla mielenie manualnego znacznie odpowiedniej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się zupełnie inaczej w przypadku mielenia z użyciem profesjonalnego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim przypadku mechanika powiązana z delikatnością powoduje, że nawet najbardziej elitarny gatunek kawy nie traci na wartości wskutek zastosowania zaawansowanych technik pod ciśnieniem i zachowania wyjątkowej temperatury mielenia.
Kawa mielona – plusy
Kawa Jacu Bird Coffee
Kawa mielona jest pierwszorzędną opcją, jeżeli nie mamy młynka do kawy ani nie używamy ekspresu ciśnieniowego, ale nadal zależy nam na właściwej jakościowo kawie. Wtedy najszybszym sposobem jej uzyskania jest zakup kawy mielonej. Nadaje się ona zarówno na przygotowanie kawy zalewanej (takiej wymagającej zaparzania) jak oraz do zastosowania w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy dosypać zmielonej mieszanki i po paru minutach zdołać rozkoszować się wyśmienitą kawą.
W doborze solidnej jakościowo kawy, zawsze pomoże nam etykieta, na której w świetle krajowego prawa, powinna znaleźć się cała lista składników produktu oraz sposób ich wykorzystania. Zawsze kierujmy się właśnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które często może nas zmylić.